zondag 15 april 2012

Mama's kleine meid

Sinds 2 weken hebben wij eindelijk een diagnose voor Lize. We lopen al ruim een jaar in de molen van de kinderpsychologie. Sinds dat Lize gestart is met de basisschool veranderde ze van een redelijk makkelijk kind, wel 1 me een eigen wil, in een klein monster. Er was geen land meer mee te bezeilen. En wij raakte steeds meer in vertwijfeling wat we nu niet goed deden. Uiteindelijk toch maar de hulp in geroepen van een orthopedagoog omdat al die opvoed programma's aangeven dat een onhandelbaar kind meestal door de ouders komt. Gelukkig kon de orthopedagoog ons al redelijk snel aangeven dat het niet aan onze manier van opvoeden lag. Wij deden eigenlijk alles wel zoals het "hoort". Wel gaf ze ons wat tips om uit de negatieve spiraal te komen want op een gegeven moment zie je niet meer dat je je stem anders gebruikt. En dan krijg je aktie-reactie. Wat kleine handvatten zorgde ervoor dat dat wel iets beter ging maar nog steeds bleef er een hoop onopgelost. Verschillende onderzoeken bij hun wezen niet specifiek iets aan, dus vraag was of we Lize door een kinderpsychiater wilde laten onderzoeken. En na ruim 6 maanden op de wachtlijst (die eigenlijk 9 mnd is maar door een uitvaller er plek voor ons was) kregen we onderzoek en diagnose op 1 dag. Diagnose was duidelijk: ADHD. En wat voor Lize vooral kenmerkend is is haar impulsiviteit. Hierdoor lijkt het of instructie's en verzoeken van onze kant niet blijven hangen. Ze kent alle regels maar ernaar handelen is vaak een 2e want dan ziet ze weer iets of krijgt iets in haar hoofd wat ze dan gelijk uitvoert. Ondanks dat er verder helemaal niets is veranderd heeft deze diagnose mij wel wat rust gegeven op de een of andere manier. Ik weet nu dat ze 9 van de 10 keer niet bewust ongehoorzaam is. Ze kan er ook echt niks aan doen. En ik ben blij dat we er nu achter zijn voordat ze na de zomer in groep 3 gaat starten. School gaat haar hier namelijk ook goed bij helpen door extra rekening met dingen te houden.

Waar ze dan wel weer het geduld voor heeft is een spelletje spelen op mama's telefoon ;-) Dat mag dan soms wel even zodat ik even zonder onderbrekingen de vaatwasser kan leegruimen of stofzuigen.Liefs Jeannette

5 opmerkingen:

Joozz zei

Fijn dat jullie nu weten wat er met Lize is zodat er naar oplossingen en voor jullie bruikbare methodes gezocht kan worden.
Sterkte ermee.
Groetjes, Josette

Zilly zei

Mooi dat je meer weet-jammer-vind ik -dat een kind gelijk gelabeld wordt. Groep 3 vond ik zelf de "moeilijkste" groep omdat ze daar alles leren-schrijven&rekenen e.d.
Het zou fijn zijn dat ze voor dit begin op haar best in d'r vel zit.
Lieve groet met hart&ziel van Sil.

Fran zei

Herkenbaar.
Zit met mijn zoontje aan het begin van dit trajekt.
Hij zit wel al in groep3.
Leesproblemen Dyslectie hellaas komt dat van mijn kant.
Adhd komt ook van mijn kant.
Ik herken zoveel.
Vind het moeilijk maar herken wat jij zegt ze doen de dingen niet uit onwil maar uit onkunde.
10 keer vragen of ze ergens mee willen stoppen en het dan nog 1 keer moeten doen.
En dat rustig een spelletje kunnen doen heeft mijn zoon ook op de ipad van mijn moeder kan hj utren rustig zitten spelen.

1968deWinkel zei

ADHD EN VERWANT ODD EN CD..... MIJN JONGSTE HEEFT NET OP 18JARIGE LEEFTIJD AAN 30 LEERKRACHTEN OP HUN STUDIEDAG EEN PRESENTATIE GEHOUDEN OVER DEZE GEDRAGSTOORNISSEN. ZOVEEL ONBEGRIP EN ZOWEINIG KENNIS MAAKT ONBEKEND EN ONBEMIND.... VIA EEN LANGE ROUTE DOET ZE NU ROC PEDAGOGISCH WERK EN IS ZE EEN VAN DE BESTE OP SCHOOL...MAAR WEL EEN MET EEN "HOUDING". 3,5 JAAR BEGELEIDING EN DIVERSE CURSUSSEN (cursus: ouders met kinderen met gedragstoornissen)EN ALTIJD ACHTER MIJN DOCHTER BLIJVEN STAAN HEEFT HAAR GEBRACHT WAAR ZE NU IS... MET NOG DAGELIJKS STRIJD. (ODD-CD IS WAT HEFTIGER) BELANGRIJKSTE TIP: PICK YOUR BATTLES; MAW GA NIET OVERAL OP IN EN STA OP 2 BENEN... NEE=NEE EN LAAT ZE KIEZEN TUSSEN 2 DINGEN DIE JIJ WILT. VEEL REGELMAAT EN STRUCTUUR... MAAR ze zijn ook zo leuk door die impulsiviteit en altijd vol energie en humoristisch! succes! ik ben al wat jaartjes verder. pffff haha lieve groet Paula. ps Een stempel op je kind is niet altijd fijn, maar het helpt wel om je kind beter te begrijpen en nee ze kunnen er niks aan doen! (sorry veel tekst)

PeTrA zei

Fijn om te weten wat er aan de hand is.. zo worden jullie gericht geholpen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.. Sterkte!

xxx Petra