zaterdag 28 juni 2014

Lize's dieet en receptenhulp gevraagd

Het is (weer) een lange tijd stil geweest op mijn blog en niet omdat er niets gebeurd. Juist omdat er zoveel nu gebeurd. Oa een ingrijpende verandering in ons dagelijkse leven. Onze oudste dochter heeft ADHD en omdat wij medicatie niet de eerste keus vinden hebben wij haar enige tijd geleden ingeschreven voor het RED dieet van Pelsser. Even in het kort gaat de arts die dit opgezet heeft er van uit dat bij 60% van de kinderen met ADHD symptomen deze krijgen door een voedsel allergie of intolerantie. Het ene kind krijgt het bijvoorbeeld benauwd, eczeem, hoofdpijn of buikpijn. Andere kinderen worden druk in hun hoofd en lijf. 

Wij zijn in oktober begonnen met het traject en dat kost een hoop tijd, energie en geld. Van te voren kon ik dit helemaal niet inschatten want mijn eerste gedachte was, je hoeft alleen anders te koken en zelf brood en koekjes bakken. Maar uiteindelijk is het best pittig. Brood bakte ik een half jaar lang om de 2 dgn, koekjes 1 a 2 x per week. Je moet elke dag alles wat er in het mondje gaat bijhouden en op het gedrag letten. Je moet constant in de gaten houden dat hetgeen voor de volgende dag(en) op het menu staat ook klaar is of in huis is, want je kan niet even zeggen:"oh dan geef ik haar wel iets anders".

Ook is het erg lastig omdat je niet 1-2-3 andere ouders spreekt die hetzelfde meemaken. Ik heb nu wel een paar moeders via internet gevonden die mij wat kleine tips hebben gegeven maar uiteindelijk verloopt elk traject verschillend. Wat voor het ene kind werkt, werkt voor de ander bijvoorbeeld niet. Waar ik vooral heel erg tegen aan liep was het feit dat ik weinig inspiratie voor het avondeten had. Ik heb nu een paar recepten die wij wel lekker vinden. Het zijn geen culinaire hoogstandjes maar het is goed te doen. Die zal ik in de loop van de weken gaan posten, hopelijk met wat foto's ;-)

Wat ik wel kan vertellen is dat bij Lize dus inderdaad haar gedrag wordt beïnvloed door haar voeding. In de 5 weken dat ze alleen het basisdieet kreeg zag je haar echt veranderen. Dat is ook waar je op hoopt maar als het dan ook echt gebeurd sta je raar te kijken ;-) Voorbeeld:Ik: "Lize? Wil je even je schoenen op de gang zetten?" Lize: "Oké." en vervolgens legt ze haar schoenen op de gang. Veel minder strijd met haar kleine zusje en echt behulpzaam en geduldig soms. Ze had natuurlijk nog af en toe haar momenten maar ze is ook nog steeds een kind. En nu met het herintroduceren van  voedingsmiddelen komt dus het oude gedrag dus soms terug en soms nog veel heftiger en dan duurt het ook weer best lang tot ze weer helemaal op het rustige niveau zit.Het langste was bij ons 11 dagen na de tomaat. Dat breekt soms ook een beetje op omdat je het gevoel hebt dat je niet verder komt. 

Ik heb nog wel wat andere tips om andere ouders op weg te helpen, misschien heb je er wat aan.

Mango: is heel goed in te vriezen, omdat ze op een mangodag maar een halve mango mag zit je met die andere helft. Die kan je natuurlijk ook zelf opeten maar invriezen is ook een hele goede optie. Wat ik meestal doe is 2 mango's schoonmaken en in blokjes snijden, deze verdeel ik in 4 porties en die doe ik in een zakje of plastic bakje en dan in de vriezer. Heb je een staafmixer? Dan kan je de mango ook goed pureren als deze nog bevroren is en dan heb je mango-sorbetijs. Lize vindt bevroren mango heerlijk, ook in stukjes. Zij weet ondertussen uit haar hoofd welke fruit-dag het is en pakt dan vaak zelf al het bakje uit de vriezer en eet deze na haar ontbijt al voordat ze naar school gaat ;-). Terwijl ik die dan bedacht had voor op school.

Banaan: kan je ook invriezen en in bevroren toestand pureren en dan heb je bananenijs! Hoe rijper de banaan hoe lekkerder het ijs. 

Prei: kan je ook goed rauw invriezen. Goed schoonmaken en in halve ringen snijden en in portie's invriezen. Als je meerdere preien schoonmaakt en in delen invriest scheelt je dat een hoop werk bij het koken.

Rijst: kan je lang bewaren in de koelkast. Collega van mij zei een week maar zolang heb ik nog niet kunnen testen omdat ik daarvoor er al doorheen was. Ik heb al wel dag 5 gehaald en de rijst was nog goed. Ik kook de rijst in een rijstkoker. Dan stort ik hem op een groot bord en spreid ik het wat uit zodat het kan afkoelen. Daarna doe ik het in een grote glazen weckpot van de Ikea en die gaat in de koelkast. Als je (lams)gehakt hebt rul gebakken of de blokjes kalkoenfilet kan je een paar scheppen koude rijst toevoegen en een scheutje water (anders wordt de rijst hard) en afhankelijk van de groente kan je die er ook nog bij doen of apart serveren. 

We zijn er in ieder geval al achter dat tomaten en varkensvlees voor Lize echte boosdoeners zijn. Maar er zijn ook een hoop dingen twijfelachtig. Dat vind ik ook best vervelend want daardoor zijn wij nog niet heel veel verder. 

Ik wil via deze weg nog graag hulp inroepen van andere ouders die nog lekkere recepten hebben met onderstaande ingrediënten, qua kruiden mag ze alleen witte peper en zout:
Rode bieten
Alle koolsoorten
Spruitjes
Bloemkool
Wortel
Boerenkool
Prei
Mais
Knolselderij
Koolraap
Pompoen
Ijsbergsla

Rundvlees
Kip
Lamsvlees
Kalkoen
Ei 

Rijst
Mihoen
Bami
Macaroni
Spaghetti

Als je een lekker recept weet zou ik deze heel graag ontvangen! Mijn dank zal groot zijn! Het mag op de mail naar mamajetje (@) live (punt) nl

Liefs Jeannette

Geen opmerkingen: