zondag 9 oktober 2011

Gestart met een weekmenu

Wat ik 1 van de lastigste dingen van het gezinsleven vind is het dagelijks plannen van het eten. Ik zit vaak op mijn werk al te denken wat me moeten eten, en de keren dat ik het al weet zit ik weer te stressen omdat ik altijd pas laat thuis ben van mijn werk. Ik werk op maandag, woensdag en donderdag en dan tot 17 uur, dan moet ik nog naar huis rijden, gem 40 min en 2 kids op 2 verschillende opvanglokaties ophalen. Meestal ben ik dus pas 18.15 binnen. Waar ik al een beetje mee was begonnen is vooruit koken. Dus op zondag en dinsdag kookte ik dan voor die dag en een maaltijd voor de dag daarna. En op de dinsdag kookte ik dan meestal een grote pan spaghettisaus zodat we daar dan op woensdag en donderdag van konden eten.

Nu kwam ik op het internet een tip tegen voor een weekmenu. Je plant dan je weekmenu vast op basis van de dingen die je die week hebt. Bijvoorbeeld zwemles van de kids dus minder tijd om te koken, jij of je partner moeten overwerken etc. Op basis daarvan stel je je boodschappenlijstje samen. Zo voorkom je dat je vaker naar de supermarkt moet en dus onnodig meer geld uitgeeft. Of dat je weer voor een kant-en-klaar maaltijd of afhaal gaat. En na een X-aantal weken kan je weer bij je eerste menu bginnen. Er zijn zelfs dames die hun weekmenu plannen op basis van de aanbiedingen die er die week zijn, maar dat is voor mij nog even niet haalbaar ;-) Eerst hier maar eens mee starten.

Ik probeer ook af en toe een nieuw recept te intoduceren om te kijken of het wat is, zodat we wat meer variatie krijgen in de maaltijden. Hier ons overzicht voor deze week.
Zaterdag         Ovenpasta met pompoen
Zondag           Broccoli-spinazietaart
Maandag        Hampreirolletjes met gebakken aardappelpartjes
Dinsdag          Verse worst met aardappels en andijvie
Woensdag      Bonenschotel met rijst
Donderdag     Bonenschotel met rijst
Vrijdag           Pasta met courgette

Gisteren dus de ovenpasta met pompoen gegeten. Hij komt van de site van de supermarkt met de hamsters ;-) En hij is echt lekker! (ik wilde een linkje plaatsen maar die site doet nu moeilijk) Patrick en ik waren aangenaam verrast. Elin is een beetje een moeilijke eter, de pompoen vond ze niet lekker, maar de rest heeft ze wel gegeten. Lize was er niet, die was bij het buurmeisje aan het eten, maar ik denk dat zij het ook wel lekker vind. Hij komt hier in ieder geval wel weer een keer terug op het weekmenu.

Zijn er meer dames die dit doen?

Liefs Jeannette

6 opmerkingen:

Mariette zei

Leuk om te lezen! Ja, ik doe dit ook, al komt soms het klad er wel in hoor. Ik werk niet buiten de deur dus in dat opzicht hoef ik er geen rekening mee te houden, maar wij hebben ivm clubjes op woensdagmiddag elke woensdag p-dag, dwz patat, pizza of pannekoeken. Lekker makkelijk en duidelijk voor de kinderen. Zaterdag maak ik vaak soep en de rest van de week probeer ik zoveel mogelijk op zondag te plannen op basis van wat ik in huis heb en inderdaad, wat er in de aanbieding is. En dan proberen te varieren met aardappelen, pasta en rijst. Ik heb gelukkig behoorlijk wat diepvriesruimte dus als ik bv. kip curry of spaghettisaus maak, maak ik gelijk een dubbele hoeveelheid en dat vries ik in. Ik hoef dan alleen nog wat rijst of pasta erbij te koken en klaar is het. Een beetje planning is wel fijn vind ik :-)

Zilly zei

Vroeger-toen onze dochter jonger was wel. Nu is ze 12 jaar en beslissen we soms nog op de dag zelf. Misschien ga ik het weer introduceren want het scheelt zoveel tijd. Het is gewoon praktisch-precies zoals jij verteld. Jij hebt me weer een boost gegeven-ik begin morgen met de groetendoos van de C.... Mooie zondag nog toegewenst met hart&ziel door Sil.

lunaster zei

Ja grappig ik vind het zo mutserig overkomen maar ik werk altijd met een weekmenu heb zo`n kladblokje gekocht met things to do erop die heeft 6 vakjes en dan schrijf ik voor elke dag op wat we eten op basis van aanbiedingen en van wat er in huis is . Het is ook handig omdat je de vraag wat gaan we eten vandaag ?? Niet of nauwlijks krijgt ( het blijven pubers natuurlijk )

sandra zei

Wat leuk om te lezen want ik ben er een week of drie geleden ook mee gestart.op zaterdag maak ik samen met de kinderen een menu voor de week en dan doen we de boodschappen voor de hele week.ik was het zooo moe dat op het laatste moment stressen wat moet je eten en dan nog even snel naar de winkel rennen...zo is het echt heerlijk relaxt,en ik weet zo ook veel beter wat ik precies uitgeef aan de boodschappen en hoe lang ik ergens mee doe.En heeeeeel belangrijk er hupst niet zomaar chocola in mn mandje hahahah
liefs sandra

Margreeth zei

ja joh! doe ik ook (1xper week de planning maken en gelijk de boodschappenlijst voor de hele week (ik moet bekennen dat ik zelfs de standaard boodschappenlijst op volgorde van de winkel in Word heb staan, zodat ik alleen maar kruisjes hoef te zetten...) :-) Ik laat het menu niet periodiek terugkomen of zo, en er zit iedere week wel iets nieuws bij.

Mirella zei

ooo heel herkenbaar hoor. Hier ook drama vaak. Kids sporten paar keer per week en dan werk ik nog 3 avonden per week. Elke keer neem ik mij voor dit te gaan doen, zo'n week menu, maar komt er niet van ;-)

Hier wel een paar sites, misschien heb je er iets aan haha
http://madamezsazsa.blogspot.com/

http://www.huishoudplaza.nl/Schemas/art/14643/weekmenu-week-41-2011

en deze is handig vd aanbiedingen ;-)
http://www.yenom.nl/supermarktaanbiedingen/